Μέσα από τη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να κάνετε κάποιες επεμβάσεις κοινής λογικής για να εξοικονομήσετε ενέργεια θέρμανσης και να πληρώνετε λιγότερα.
1. Ελέγξτε το σύστημα επαναφοράς παραθύρων και θυρών στο σπίτι, στο γραφείο ή στην πολυκατοικία. Οι ανοιχτές πόρτες μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του χώρου που κάθεστε ή του γειτονικού με αποτέλεσμα να χρειάζεστε περισσότερη ώρα για να τον ζεστάνετε. Παράλληλα ειδικά για τις πολυκατοικίες είναι και θέμα ασφάλειας!
+ Βοηθάνε πάρα πολύ οι διάφανες τέντες. Μετατρέπουν το μπαλκόνι σε θερμοκήπιο και κερδίζετε ζέστη για το εσωτερικό. Αυτή όμως η επέμβαση ανήκει στη λίστα “επεμβάσεις με κόστος”.
3. Ελέγξτε και σφραγίστε ρωγμές περιμετρικά των παραθύρων και των θυρών. Εντάξει, το σπίτι έχει παλιά κουφώματα ή το ημιυπόγειο μαγαζί – εργαστήριο δεν το φτιάξατε ακόμα. Μπορείτε όμως με λίγο στόκο ή κάποιες ταινίες αεροστόπ ή ακόμα και σιλικόνη να κλείσετε τις ρωγμές και να μειώσετε τον “μόνιμο αερισμό” του χώρου. Άλλωστε από τα παλιά κουφώματα γίνετε κανονικός αερισμός χωρίς να τα ανοίξετε!
4. Αερισμός χώρου. Το σπίτι το καλοκαίρι το αερίζουμε νωρίς το πρωί (βαριά μέχρι τις 9), γιατί τότε ο αέρας είναι ακόμα δροσερός. Το χειμώνα μην ανοίξετε τα παράθυρα την ίδια ώρα θα πλευριτώσετε τους αγουροξυπνημένους. Αερίζουμε το σπίτι το μεσημέρι (12), όπου υπάρχει η υψηλότερη θερμοκρασία και χάνουμε λιγότερο ζέστη.
5. Κουρτίνες. Οι διπλές κουρτίνες, με αδιαφανή πανιά, βοηθάνε στη μείωση του εισερχόμενου κρύου αέρα κατά τη χειμερινή περίοδο. Επιπλέον δημιουργούν και μία αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας στο χώρο.
7. Εξαέρωση καλοριφέρ. Όταν ξεκινήσει να λειτουργεί η θέρμανση στην πολυκατοικία κάντε εξαέρωση τα καλοριφέρ. Χαρακτηριστικό δείγμα ότι χρειάζονται εξαέρωση είναι όταν έχουν κρύα επιφάνεια ψηλά και ζεστή επιφάνεια χαμηλά. Πώς γίνετε; Πάρτε ένα κλειδάκι (σαν κουρδιστήρι ρολογιού) από ένα σιδηροπωλείο, ένα μπρίκι (για να μην κάνετε τον κόσμο χάλια) και ξεβιδώστε σιγά-σιγά τη μικρή βαλβίδα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του καλοριφέρ (αντίθετα από τους σωλήνες). Με το που θα την ανοίξετε θα βγει αέρας. Αφήστε την ανοιχτή μέχρι να τρέξει νερό στο μπρίκι.
ΜΥΘΟΣ: Η ρύθμιση του θερμοστάτη ψηλότερα δεν έχει καμία σχέση με την ταχύτητα θέρμανσης του σπιτιού. Αντίθετα, αυξάνει το χρόνο λειτουργίας του καυστήρα που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και περισσότερα έξοδα για θέρμανση. Ο καυστήρας θέρμανσης παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή θερμότητα τη στιγμή που τίθεται σε λειτουργία για πρώτη φορά.
9. Ηλεκτρικές Θερμάστρες. Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές θερμάστρες για θέρμανση. Κοστίζουν γιατί καίνε ρεύμα. Συν της άλλης δε θερμαίνουν τα χώρο ομοιόμορφα. Χρησιμοποιήστε τις με φειδώ εάν δε θέλετε να έχετε εκπλήξεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
11. Μικρύνετε τους χώρους για να κρατάτε τη ζέστη στα δωμάτια κλείνοντας τις εσωτερικές πόρτες.
12. Κατά το σούρουπο κλείστε τα παντζούρια – ρολά.