Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τί είναι τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά (ΠΕΑ)

Τί είναι το ΠΕΑ;

Το ΠΕΑ είναι ένα έγγραφο που αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αποτυπώνει την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου. Το κτίριο μετά από έλεγχο Ενεργειακού Επιθεωρητή κατατάσεται σε μία εννιαβάθμια κλίμακα ενεργειακής κατανάλωσης από το Α+ έως το Η (Μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης - Ενεργειακά μη αποδοτικό). Μαζί με το ΠΕΑ γίνονται προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.



Πότε απαιτείται το ΠΕΑ;


Το ΠΕΑ απαιτείται:


  • για αγοραπωλησία κτιρίου για την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων
  • και για τη μίσθωση ενιαίων κτιρίων (για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανέωση υφιστάμενων),
  • καθώς και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής νέου κτιρίου
  • ή την ολοκλήρωση των εργασιών ριζικής ανακαίνισης σε υφιστάμενο κτίριο.
Αφορά σε κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 50τ.μ. και βασικών χρήσεων (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κλπ). Εξαιρούνται κτίρια βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, αγροτικών χρήσεων, εργαστήρια, αποθήκες, πρατήρια υγρών καυσίμων και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

Από τις 9.1.2012 οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δεν παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς θεώρηση, εάν δεν αναγράφεται σε αυτά ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και δεν προσκομίζεται μαζί το πρωτότυπο ή γνήσιο αντίγραφό του προς επίδειξη και επιβεβαίωση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης.



Είναι δυνατό να πωληθεί ένα ημιτελές κτίριο, χωρίς την έκδοση του ΠΕΑ;


Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου (ενιαίου ή τμήματος) για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του ή έχει αρχίσει μεν, αλλά είναι ημιτελής, μπορεί να καταρτιστεί η συμβολαιογραφική πράξη αγοραπωλησίας και η μετεγγραφή του στο υποθηκοφυλακείο χωρίς την έκδοση ΠΕΑ. Ωστόσο, η έκδοση ΠΕΑ απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής του κτιρίου, το οποίο παραδίδεται στον αγοραστή με «υλική» πράξη παράδοσης – παραλαβής ΠΕΑ, η οποία δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους ενώπιον συμβολαιογράφου και συντάσσεται και

υπογράφεται σχετική πράξη. 



Τί μετράει στη συνολική επιφάνεια;

Η συνολική επιφάνεια ενός κτιρίου είναι το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων του κτιρίου, όπως αυτά προσμετρούνται στην οικοδομική άδεια (σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης), καθώς επίσης και τα τετραγωνικά του κτιρίου που έχουν νομιμοποιηθεί ή τακτοποιηθεί με τις ισχύουσες διατάξεις (πχ κλειστός ημιυπαίθριος).



Ποιό είναι το κόστος της ενεργειακής επιθεώρησης;

Βάσει νομοθεσίας (Π.Δ. 100/2010 (ΦΕΚ 177 Α΄))ορίζονται οι ελάχιστες τιμές χρέωσης ανά τ.μ., ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου:


- Για διαμέρισμα, 2,0 ευρώ/τμ (ελάχιστη αμοιβή 150 ευρώ)

- Για μονοκατοικία, 1,5 ευρώ/τμ (ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ)


- Για πολυκατοικία, 1,0 ευρώ/τμ (ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ)


- Για άλλη χρήση: για επιφάνεια έως 1.000 τμ, η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ/τμ (ελάχιστη αμοιβή 300 ευρώ), ενώ για επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.000 τμ, για τα πρώτα 1.000 τμ η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ/τμ και για τα υπόλοιπα τμ, η αμοιβή είναι 1,5 ευρώ/τμ.


Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, οι αμοιβές των μηχανικών (και των Ενεργειακών Επιθεωρητών) διαμορφώνονται ελεύθερα (κατόπιν διαπραγμάτευσης) και οι παραπάνω αποτελούν τις «νόμιμες αμοιβές», βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές και κρατήσεις.


Ποιά είναι η διάρκεια ισχύος του ΠΕΑ?

Η διάρκεια ισχύος του ΠΕΑ είναι δέκα (10) έτη, εκτός εάν στο κτίριο γίνει ριζική ανακαίνιση ή προσθήκη σε έκταση που επηρεάζει την ενεργειακή απόδοσή του, οπότε η ισχύς του ΠΕΑ λήγει κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης ή της προσθήκης, πριν παρέλθει το διάστημα των δέκα (10) ετών. Δηλαδή, για το διάστημα των δέκα χρόνων (και εφόσον δεν έχει εκδοθεί νέο ΠΕΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο) χρησιμοποιείται το ίδιο ΠΕΑ και δεν απαιτείται η έκδοση νέου ΠΕΑ, για όσες περιπτώσεις αγοραπωλησίας ή νέων μισθώσεων προκύψουν.


Ποιος επιβαρύνεται με το ΠΕΑ?

Το ΠΕΑ το πληρώνει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πριν την νέα εκμίσθωση ή την πώληση του.








Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Ο πολίτης που θέλει να ενημερωθεί για την κατάσταση της δήλωσης ένταξης του αυθαιρέτου κτίσματος του μπορεί να μπει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://portal.tee.gr/ypeka/auth/pages/public/DilosiBeb.jspx  (εναλλακτικά πατήστε εδώ ) Ο σύνδεσμος σας προωθεί σε ένα δικτυακό τόπο του ΤΕΕ. Για να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή θα χρειαστείτε: 1) Ένας αριθμό, το "ηλεκτρονικό κλειδί" , τον οποίο θα σας τον δώσει       ο μηχανικός που δήλωσε το ακίνητο και 2) το "ΑΦΜ του ιδιοκτήτη" , για λογαριασμό του οποίου δηλώθηκε το ακίνητο. Μέσω της εφαρμογής είναι δυνατή η αναζήτηση του αντιγράφου της δήλωσης  και η παρακολούθηση της πορείας ένταξης.  

ΩΡΟΜΕΤΡΗΣΗ, ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΣΗ Ή ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ;

Η μέτρηση και η κατανομή δαπανών με τη μέθοδο της ωρομέτρησης είναι η φθηνότερη σαν εγκατάσταση, αλλά όχι και η πιο ακριβής. Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η θερμιδομέτρηση. Τι πραγματικά συμβαίνει και η μία μέθοδος διαφέρει από την άλλη;  Εάν σε ένα διαμέρισμα κλείσουμε όλα τα θερμαντικά σώματα και αφήσουμε μόνο ένα, τότε ο ωρομετρητής θα καταγράψει τις ώρες λειτουργίας της θέρμανσης σαν να λειτουργεί ολόκληρη η εγκατάσταση (σαν να μην είχαν κλείσει τα υπόλοιπα καλοριφέρ). Ο θερμιδομετρητής αντίστοιχα θα μετρήσει τις θερμίδες που έκαψε το καλοριφέρ που έμεινε ανοιχτό και ο ογκομετρητής θα μετρήσει τον όγκο του νερού που κινήθηκε προς αυτό. Ιδιαίτερα εάν το διαμέρισμα βρίσκεται στον πρώτο όροφο, ο ογκομετρητής θα καταγράψει μεγαλύτερη παροχή νερού από το αντίστοιχο διαμέρισμα του 6 ου , διότι υπάρχει “ευκολότερη ροή” νερού στα χαμηλά διαμερίσματα. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η πιο αξιόπιστη και οικονομική μέθοδος είναι η θερμιδομέτρηση.   Όσοι διαθέτουν θερμοστάτη στο διαμέρισμα το

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Με το νέο νόμο 4014/2011, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη   η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ( συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα ) χωρίς : υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και  βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.    τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ    Τα ακίνητα που εξαιρούνται από την παραπάνω απαγόρευση είναι όσα αναφέρονται στο  Νόμο 4014/2011 Αρ. 23 Παρ. 2  Η βεβαίωση νομιμότητας ακινήτου δίνεται από μηχανικό για κάθε: πώληση αγορά  δωρεά εν ζωή γονική παροχή υποθήκη    μεταβολή εμπράγματου δικαιώματους (ψιλή κυριότητα, επικαρπία) σύσταση οριζοντίου και καθέτου ιδιοκτησίας μεταβολή εμπράγματου δικαιώματος σε αγροτεμάχιο ή οικόπεδο. Ο μηχανικός διενεργεί αυτοψία στο προς μεταβίβαση ακίνητο, ελέγχει την  οικοδομική άδεια και το τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει κτ