Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τέλος Ακινήτων μέσω ΔΕΗ


Υπολογισμός Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω λογαριασμού ΔΕΗ

Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) υπολογίζεται με βάση της τιμής ζώνης του ακινήτου, η οποία αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ, τα τετραγωνικά της δομημένης επιφάνειας, του συντελεστή ειδικού τέλους και του συντελεστή παλαιότητας:

τ.μ. ακινήτου x Συντ. ειδ. τέλους (πίνακας 1) x Συντ. Παλαιότητας (πίνακας 2)

Η τιμή ζώνης αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ και στο ΕΤΑΚ (Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας).
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το εμβαδόν του ακινήτου, το ειδικό τέλος υπολογίζεται, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών.  

 ΠΙΝΑΚΑΣ 1:  Συντελεστής Ειδικού Τέλους
Συντελεστής ειδικού τέλους (ευρώ/τ.μ.) Τιμή ζώνης
0,5 Πολύτεκνοι και ανάπηροι με ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν σε περιοχές με τιμή ζώνης από 0-3.000€
3 μέχρι 500 ευρώ
4 501 - 1.000 ευρώ
5 1.001 - 1.500 ευρώ
6 1.501 -2.000 ευρώ
8 2.001 - 2.500 ευρώ
10 2.501 - 3.000 ευρώ
12 3.001 - 4.000 ευρώ
14 4.001 - 5.000 ευρώ
16 άνω των 5.001 ευρώ


 ΠΙΝΑΚΑΣ 2:  Συντελεστής Παλαιότητας
Παλαιότητα
Συντελεστής
μέχρι και 26 έτη
1
25 μέχρι και 20 έτη
1,05
19 μέχρι και 15
1,10
14 μέχρι και 10
1,15
9 μέχρι και 5
1,20
4 έως 0
1,25
Ανεξαρτήτως παλαιότητας προκειμένου για ακίνητα ιδιοκτησίας πολύτεκνων και αναπήρων που ιδιοχρησιμοποιούν σε περιοχές με τιμή ζώνης από 0 - 3.000€
1

Ειδικά για τα ακίνητα για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου επί συντελεστή τρία (3). 

Τετραγωνικά μέτρα ακινήτου x 3


Ειδικές περιπτώσεις μειωμένου Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
Για πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000€, και σε πρόσωπο που είναι το ίδιο ανάπηρο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά κάποιο άτομο με αναπηρία, το ειδικό τέλος ισούται με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου.
0,5 €  x  τ.μ. ακινήτου


Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.        
Δεν πληρώνεται ΕΕΤΗΔΕ για ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία
·         σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ
·         ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του
·         ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης
·         ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης
·         καθώς και άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται κάθε φορά της ημερολογιακής βάσης υπολογισμού του τέλους.
Η απαλλαγή δεν παρέχεται εφόσον:
·         το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, του έτους επιβολής του τέλους, υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
·         η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ή
·         το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ, καθώς και
·         το ακίνητο είναι μεγαλύτερο από 120 τ. μ. εμβαδόν, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ..


Σε ποιά ακίνητα δεν επιβάλλεται το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.          
Στο ειδικό τέλος δεν επιβάλλεται:
·         στα ακίνητα που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και τις δημοτικές επιχειρήσεις
·         στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για να επιτελείται λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο
·         στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών,
·         στις αθλητικές εγκαταστάσεις
·         στις πρεσβείες και τα προξενεία
·         στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων
·         στα διατηρητέα που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα
·         στα ιστορικά και αρχαιολογικά
·         στα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση.


Για πόσα έτη θα πληρώσουμε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.   
Το τέλος θα πληρωθεί για το έτος 2011 και για το έτος 2012.
Το τέλος του έτους 2011 βαρύνει όποιον ήταν κύριος, ή επικαρπωτής του ακινήτου τη 17/09/2011.
Για το έτος 2012 το τέλος καταβάλλεται από τον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου κατά την 28/04/2012.
Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το ποσό του τέλους υπολογίζεται κατά το λόγο της μερίδας κάθε συνιδιοκτήτη.


Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.   
 Το ειδικό τέλος θα καταβληθεί:
·         για το έτος 2011 σε δύο (2) ισόποσες δόσεις που εκδίδονται από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.
·         για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.


Υπάρχουν κυρώσεις εάν δεν καταβληθεί το τέλος;
Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. διακόπτει την παροχή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγεί μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η Δ.Ε.Η., αφού διαγράψει τον υπόχρεο καταναλωτή, γνωστοποιεί τη διαγραφή στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου, δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Ο πολίτης που θέλει να ενημερωθεί για την κατάσταση της δήλωσης ένταξης του αυθαιρέτου κτίσματος του μπορεί να μπει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://portal.tee.gr/ypeka/auth/pages/public/DilosiBeb.jspx  (εναλλακτικά πατήστε εδώ ) Ο σύνδεσμος σας προωθεί σε ένα δικτυακό τόπο του ΤΕΕ. Για να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή θα χρειαστείτε: 1) Ένας αριθμό, το "ηλεκτρονικό κλειδί" , τον οποίο θα σας τον δώσει       ο μηχανικός που δήλωσε το ακίνητο και 2) το "ΑΦΜ του ιδιοκτήτη" , για λογαριασμό του οποίου δηλώθηκε το ακίνητο. Μέσω της εφαρμογής είναι δυνατή η αναζήτηση του αντιγράφου της δήλωσης  και η παρακολούθηση της πορείας ένταξης.  

ΩΡΟΜΕΤΡΗΣΗ, ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΣΗ Ή ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ;

Η μέτρηση και η κατανομή δαπανών με τη μέθοδο της ωρομέτρησης είναι η φθηνότερη σαν εγκατάσταση, αλλά όχι και η πιο ακριβής. Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η θερμιδομέτρηση. Τι πραγματικά συμβαίνει και η μία μέθοδος διαφέρει από την άλλη;  Εάν σε ένα διαμέρισμα κλείσουμε όλα τα θερμαντικά σώματα και αφήσουμε μόνο ένα, τότε ο ωρομετρητής θα καταγράψει τις ώρες λειτουργίας της θέρμανσης σαν να λειτουργεί ολόκληρη η εγκατάσταση (σαν να μην είχαν κλείσει τα υπόλοιπα καλοριφέρ). Ο θερμιδομετρητής αντίστοιχα θα μετρήσει τις θερμίδες που έκαψε το καλοριφέρ που έμεινε ανοιχτό και ο ογκομετρητής θα μετρήσει τον όγκο του νερού που κινήθηκε προς αυτό. Ιδιαίτερα εάν το διαμέρισμα βρίσκεται στον πρώτο όροφο, ο ογκομετρητής θα καταγράψει μεγαλύτερη παροχή νερού από το αντίστοιχο διαμέρισμα του 6 ου , διότι υπάρχει “ευκολότερη ροή” νερού στα χαμηλά διαμερίσματα. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η πιο αξιόπιστη και οικονομική μέθοδος είναι η θερμιδομέτρηση.   Όσοι διαθέτουν θερμοστάτη στο διαμέρισμα το

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Με το νέο νόμο 4014/2011, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη   η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ( συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα ) χωρίς : υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και  βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.    τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ    Τα ακίνητα που εξαιρούνται από την παραπάνω απαγόρευση είναι όσα αναφέρονται στο  Νόμο 4014/2011 Αρ. 23 Παρ. 2  Η βεβαίωση νομιμότητας ακινήτου δίνεται από μηχανικό για κάθε: πώληση αγορά  δωρεά εν ζωή γονική παροχή υποθήκη    μεταβολή εμπράγματου δικαιώματους (ψιλή κυριότητα, επικαρπία) σύσταση οριζοντίου και καθέτου ιδιοκτησίας μεταβολή εμπράγματου δικαιώματος σε αγροτεμάχιο ή οικόπεδο. Ο μηχανικός διενεργεί αυτοψία στο προς μεταβίβαση ακίνητο, ελέγχει την  οικοδομική άδεια και το τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει κτ