Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ




Μέσα από τη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να κάνετε κάποιες επεμβάσεις κοινής λογικής για να εξοικονομήσετε ενέργεια θέρμανσης και να πληρώνετε λιγότερα.



1.    Ελέγξτε το σύστημα επαναφοράς παραθύρων και θυρών στο σπίτι, στο γραφείο ή στην πολυκατοικία. Οι ανοιχτές πόρτες μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του χώρου που κάθεστε ή του γειτονικού με αποτέλεσμα να χρειάζεστε περισσότερη ώρα για να τον ζεστάνετε. Παράλληλα ειδικά για τις πολυκατοικίες είναι και θέμα ασφάλειας!


2.    Τέντες και σταθερά ή κινητά σκίαστρα. Κάντε σωστή χρήση. Χρειαζόμαστε άφθονο φως για να ζεσταίνουμε το σπίτι. Ειδικά για χώρους γραφείων κάντε σωστή χρήση και προσπαθήστε να μην βάζετε τα γραφεία πλάτη στο παράθυρο, γιατί στην οθόνη του υπολογιστή δε θα βλέπετε τίποτα και θα κλείνετε τα σκίαστρα! Όσο για το “να μη βραχούν τα μπαλκόνια” ότι και να κάνετε η χειμωνιάτικη ατελείωτη βροχή θα σας τα λερώσει έτσι και αλλιώς.

+ Βοηθάνε πάρα πολύ οι διάφανες τέντες. Μετατρέπουν το μπαλκόνι σε θερμοκήπιο και κερδίζετε ζέστη για το εσωτερικό. Αυτή όμως η επέμβαση ανήκει στη λίστα “επεμβάσεις με κόστος”.

3.    Ελέγξτε και σφραγίστε ρωγμές περιμετρικά των παραθύρων και των θυρών. Εντάξει, το σπίτι έχει παλιά κουφώματα ή το ημιυπόγειο μαγαζί – εργαστήριο δεν το φτιάξατε ακόμα. Μπορείτε όμως με λίγο στόκο ή κάποιες ταινίες αεροστόπ ή ακόμα και σιλικόνη να κλείσετε τις ρωγμές και να μειώσετε τον “μόνιμο αερισμό” του χώρου. Άλλωστε από τα παλιά κουφώματα γίνετε κανονικός αερισμός χωρίς να τα ανοίξετε!

4.    Αερισμός χώρου. Το σπίτι το καλοκαίρι το αερίζουμε νωρίς το πρωί (βαριά μέχρι τις 9), γιατί τότε ο αέρας είναι ακόμα δροσερός. Το χειμώνα μην ανοίξετε τα παράθυρα την ίδια ώρα θα πλευριτώσετε τους αγουροξυπνημένους. Αερίζουμε το σπίτι το μεσημέρι (12), όπου υπάρχει η υψηλότερη θερμοκρασία και χάνουμε λιγότερο ζέστη.

5.    Κουρτίνες. Οι διπλές κουρτίνες, με αδιαφανή πανιά, βοηθάνε στη μείωση του εισερχόμενου κρύου αέρα κατά τη χειμερινή περίοδο. Επιπλέον δημιουργούν και μία αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας στο χώρο.

6.    Κάλυψη καλοριφέρ. Το μέγα λάθος των διακοσμητών. Το καλοριφέρ όταν είναι ντυμένο με ξύλο, ψάθα, μάρμαρο κλπ έχει μειωμένη δυνατότητα εκπομπής θερμότητας κατά 20-50%. Η σωστή λειτουργία είναι να μένει ελεύθερο από όλες τις πλευρές (ούτε σεμεδάκι!). Εάν για λόγους χώρου θέλετε να τοποθετήσετε ράφια πάνω από καλοριφέρ, μπορείτε να τα κρεμάσετε σε ύψος τουλάχιστον 50εκ. πάνω από αυτό. Έτσι η απόδοσή του δε θα επηρεαστεί. Ακόμα καλύτερα είναι να τοποθετήσετε μία μεταλλική επιφάνεια (φύλλο αλουμινίου) μεταξύ καλοριφέρ και εξωτερικού τοίχου στήριξης του καλοριφέρ, για να μην απορροφάει τη θερμότητα ο εξωτερικός τοίχος.

7.    Εξαέρωση καλοριφέρ. Όταν ξεκινήσει να λειτουργεί η θέρμανση στην πολυκατοικία κάντε εξαέρωση τα καλοριφέρ. Χαρακτηριστικό δείγμα ότι χρειάζονται εξαέρωση είναι όταν έχουν κρύα επιφάνεια ψηλά και ζεστή επιφάνεια χαμηλά. Πώς γίνετε; Πάρτε ένα κλειδάκι (σαν κουρδιστήρι ρολογιού) από ένα σιδηροπωλείο, ένα μπρίκι (για να μην κάνετε τον κόσμο χάλια) και ξεβιδώστε σιγά-σιγά τη μικρή βαλβίδα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του καλοριφέρ (αντίθετα από τους σωλήνες). Με το που θα την ανοίξετε θα βγει αέρας. Αφήστε την ανοιχτή μέχρι να τρέξει νερό στο μπρίκι. 

8.    Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη στους 18-20°C. Όλοι οι Έλληνες έχουμε θέμα με τη θέρμανση ειδικά όταν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι. Βάζουμε το θερμοστάτη στους 25-30°C και εκκολάπτουμε τα παιδιά μας με αποτέλεσμα όταν χρειαστεί να βγουν έξω να παθαίνουν ψύξη! Μην τρομάζετε στα βόρεια τμήματα της χώρας όταν πιάνει ψύχος. Με θερμοκρασία 20° μπορούμε να αισθανθούμε ζέστη μέσα σε 15’ και να νιώθουμε καλά. Αλλά μη μου γυρνάτε με το τιραντάκι και ξεκάλτσωτοι είπαμε να κάνουμε οικονομία… έλεος.

ΜΥΘΟΣ: Η ρύθμιση του θερμοστάτη ψηλότερα δεν έχει καμία σχέση με την ταχύτητα θέρμανσης του σπιτιού. Αντίθετα, αυξάνει το χρόνο λειτουργίας του καυστήρα που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και περισσότερα έξοδα για θέρμανση. Ο καυστήρας θέρμανσης παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή θερμότητα τη στιγμή που τίθεται σε λειτουργία για πρώτη φορά.

9.    Ηλεκτρικές Θερμάστρες. Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές θερμάστρες για θέρμανση. Κοστίζουν γιατί καίνε ρεύμα. Συν της άλλης δε θερμαίνουν τα χώρο ομοιόμορφα. Χρησιμοποιήστε τις με φειδώ εάν δε θέλετε να έχετε εκπλήξεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

10.     Κλείστε καλοριφέρ και πόρτες σε δωμάτια που δε χρησιμοποιείτε. Στη βάση των καλοριφέρ υπάρχει ένας διακόπτης. Περιστρέψτε τον προς τα δεξιά (-) και κλείστε τον.

11.     Μικρύνετε τους χώρους για να κρατάτε τη ζέστη στα δωμάτια κλείνοντας τις εσωτερικές πόρτες.

12.     Κατά το σούρουπο κλείστε τα παντζούρια – ρολά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Ο πολίτης που θέλει να ενημερωθεί για την κατάσταση της δήλωσης ένταξης του αυθαιρέτου κτίσματος του μπορεί να μπει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://portal.tee.gr/ypeka/auth/pages/public/DilosiBeb.jspx  (εναλλακτικά πατήστε εδώ ) Ο σύνδεσμος σας προωθεί σε ένα δικτυακό τόπο του ΤΕΕ. Για να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή θα χρειαστείτε: 1) Ένας αριθμό, το "ηλεκτρονικό κλειδί" , τον οποίο θα σας τον δώσει       ο μηχανικός που δήλωσε το ακίνητο και 2) το "ΑΦΜ του ιδιοκτήτη" , για λογαριασμό του οποίου δηλώθηκε το ακίνητο. Μέσω της εφαρμογής είναι δυνατή η αναζήτηση του αντιγράφου της δήλωσης  και η παρακολούθηση της πορείας ένταξης.  

ΩΡΟΜΕΤΡΗΣΗ, ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΣΗ Ή ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ;

Η μέτρηση και η κατανομή δαπανών με τη μέθοδο της ωρομέτρησης είναι η φθηνότερη σαν εγκατάσταση, αλλά όχι και η πιο ακριβής. Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η θερμιδομέτρηση. Τι πραγματικά συμβαίνει και η μία μέθοδος διαφέρει από την άλλη;  Εάν σε ένα διαμέρισμα κλείσουμε όλα τα θερμαντικά σώματα και αφήσουμε μόνο ένα, τότε ο ωρομετρητής θα καταγράψει τις ώρες λειτουργίας της θέρμανσης σαν να λειτουργεί ολόκληρη η εγκατάσταση (σαν να μην είχαν κλείσει τα υπόλοιπα καλοριφέρ). Ο θερμιδομετρητής αντίστοιχα θα μετρήσει τις θερμίδες που έκαψε το καλοριφέρ που έμεινε ανοιχτό και ο ογκομετρητής θα μετρήσει τον όγκο του νερού που κινήθηκε προς αυτό. Ιδιαίτερα εάν το διαμέρισμα βρίσκεται στον πρώτο όροφο, ο ογκομετρητής θα καταγράψει μεγαλύτερη παροχή νερού από το αντίστοιχο διαμέρισμα του 6 ου , διότι υπάρχει “ευκολότερη ροή” νερού στα χαμηλά διαμερίσματα. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η πιο αξιόπιστη και οικονομική μέθοδος είναι η θερμιδομέτρηση.   Όσοι διαθέτουν θερμοστάτη στο διαμέρισμα το

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Με το νέο νόμο 4014/2011, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη   η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ( συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα ) χωρίς : υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και  βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.    τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ    Τα ακίνητα που εξαιρούνται από την παραπάνω απαγόρευση είναι όσα αναφέρονται στο  Νόμο 4014/2011 Αρ. 23 Παρ. 2  Η βεβαίωση νομιμότητας ακινήτου δίνεται από μηχανικό για κάθε: πώληση αγορά  δωρεά εν ζωή γονική παροχή υποθήκη    μεταβολή εμπράγματου δικαιώματους (ψιλή κυριότητα, επικαρπία) σύσταση οριζοντίου και καθέτου ιδιοκτησίας μεταβολή εμπράγματου δικαιώματος σε αγροτεμάχιο ή οικόπεδο. Ο μηχανικός διενεργεί αυτοψία στο προς μεταβίβαση ακίνητο, ελέγχει την  οικοδομική άδεια και το τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει κτ